Archief – 2007-2008 – BBQ

Bruschetta

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 knoflookteentje, gehakt
  • ½ theelepel zout
  • ½ theelepel vers gemalen, zwarte peper
  • 1 eetlepel verse, gehakte rozemarijn
  • 4 stokbroden
  • 1 eetlepel witte balsamico-azijn
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • ½ theelepel zout
  • ½ theelepel peper
  • 4 eetlepels fijngehakte tomaat, ontpit
  • ½ kopje fijngehakte, verse basilicum
  1. Voor het knoflookbrood de olijfolie, knoflook, zout, peper en rozemarijn samenvoegen. Bestrijk het brood hiermee aan weerskanten en rooster het ongeveer 1 minuut per kant op medium. Leg het dan op een bord.
  2. Meng ondertussen al kloppend de azijn, olijfolie, knoflook, zout en peper. Meng de tomaten eronder en schep het geheel op het geroosterde brood. Bestrooi met verse, gehakte basilicum.

Zalmpapillot met groentjes

  • 4 stuks zalmfilet van ± 100 g per stuk
  • 4 sneetjes Ardeense ham
  • 4 dl droge witte wijn
  • 100 g witte paddenstoelen
  • 100 g prei
  • 100 g wortelen
  • 1 teentje knoflook
  • ¼ blokje groentebouillon
  • 1 eetlepel fijngehakte bieslook
  • een klontje boter
  • een scheutje olijfolie
  • aluminiumfolie
  • peper
  • zout
  1. Maak de paddenstoelen schoon en snij in schijfjes. Snij de wortelen en de prei in julienne. Snipper het teentje knoflook zeer fijn.
  2. Bak de paddenstoelen, wortelen, prei en knoflook gedurende 1 minuut aan op een hoog vuur in wat olijfolie en boter. Bestrooi met het fijngemaakte groentebouillonblokje.
  3. Draai de sneetjes ham rond de visfilets.
  4. Leg 4 bladen aluminiumfolie klaar met de blinkende kant naar boven en bestrijk met een borsteltje met olijfolie. Verdeel hierover de opgebakken groentjes en leg hierop de visfilets. Bestrooi met de fijngehakte bieslook. Leg op elke vis een paar klontjes boter. Voeg tenslotte nog een scheutje witte wijn toe.
  5. looi de vispakjes hermetisch toe (luchtdicht) en plaats ze gedurende 15 à 20 minuten op de BBQ (middelmatig tot heet).

Gemarineerde kipfilets (was te veel, dit gerecht beter weglaten

    1. 4 kipfilets (enkel)

    2. kipkruiden
    3. 1 sjalotje
    4. 1 teentje knoflook
    5. ¼ citroen
    6. 1 theelepel sambal oelek
    7. 1 eetlepel honing
    8. olijfolie
  1. Wrijf de kipfilets in met de kipkruiden.
  2. Snij het sjalotje en de knoflook fijn.
  3. Marineer de kipfilets met het sjalotje, de knoflook, het citroen, de sambal oelek, de olijfolie en de honing voor minstens 2 u.
  4. Gril op de barbecue en bestrijk telkens de bonvenzijde met een mengsel van kipkruiden en olijfolie.

Gegrilde steak

  • 800 g entrecote (4 cm dik)
  • olijfolie
  • vleeskruiden
  1. Breng de steak een ½ uur op voorhand op kamertemperatuur. Bestrijk met een mengsel van olijfolie en vleeskruiden.
  2. erwarm de barbecue 10 minuten voor op hoge temperatuur. Verlaag vervolgens naar de in de tabel opgegeven temperatuur en dit volgens de dikte van de steak.

Dikte steak

Temp

Tijd per kant

Totale tijd

4 cm

2,5 cm

2 cm

a

b

c

d

Bleu

hoog

1 ½

1 ½

1 ½

1 ½

6 min.

Bleu

Saignant

hoog

1 ¾

1 ¾

1 ¾

1 ¾

7 min.

Bleu

Saignant

A point

medium/hoog

2

2

2

2

8 min.

Saignant

A point

Bien cuit

medium/hoog

2 ¼

2 ¼

2 ¼

2 ¼

9 min.

A point

Bien cuit

medium

2 ½

2 ½

2 ½

2 ½

10 min.

Bien cuit

medium

3

3

3

3

12 min.

  1. Borstel het rooster in met olie en leg de steak erop in een hoek van 45°
  2. eer de steak om volgens het schema. Bestrijk telkens met het mengsel van vleeskruiden en olie.

Ananas met ahornsiroop

  • 1 hele ananas
  • 1 eetlepel ahornsiroop
  • ½ eetlepel kaneel
  • ½ eetlepel Grand Marnier
  • 4 bolletjes ijsroom
  1. Snijd de ananas in de lengte door in vier delen. Verwijder de kern en snijd in parten van ca. 1 ½ cm. Snijd de parten los van de schil. Laat ze wel op de schil liggen.
  2. Leg de 4 delen met de schil omlaag op een voorverwarmde barbecue.
  3. Meng de overige ingrediënten in een kommetje en bestrijk de ananas om de 5 minuten met dit mengsel. Gril gedurende 15 minuten op medium temperatuur tot de ananas door en door warm is.
  4. serveer met een bolletje ijsroom.

2023-2024